/ / 5 Gezonde voeding die giftig kan zijn als je er te veel van eet

5 Gezonde voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn als u veel van hen eet

gevaarlijk gezond voedsel

Dit artikel is geschreven door Marygrace Taylor en verstrekt door onze partners op het voorkomen.

Dat gezegde over genieten van alle dingenmet mate? Het is niet alleen van toepassing op rode wijn, vers brood of heerlijke desserts. Het telt ook voor schoon voedsel. Want of je het nu hebt over noten, vis, bladgroenten of volle granen, er is bijna altijd een instantie waar je bent kan te veel van het goede. Hier negen lekkernijen die gevaarlijk kunnen zijn als je het overdrijft. (Verlies tot 15 kilo ZONDER een dieet met Eat Clean om Lean te krijgen, ons 21-daagse plan voor het eten van maaltijden.)

gevaarlijk gezond voedsel

Paranoten

Deze gigantische noten staan ​​bekend als de # 1bron van selenium, een essentieel sporenelement dat een essentiële rol speelt in de voortplanting en helpt uw ​​lichaam infecties te bestrijden. In feite kan slechts één Paranoot maximaal 90 mcg selenium afgeven, wat bijna twee keer zoveel selenium is als u per dag nodig hebt. En een portie van één ons (dat is zes tot acht moeren) heeft maar liefst een pak 777 procent van uw dagelijkse behoefte aan selenium.

Het eten van de occasionele portie van paranoten isprima, maar als u ze elke dag krijgt, kunt u een risico lopen op seleniumtoxiciteit. Dit kan haarverlies, gastro-intestinale en neurologische problemen, duizeligheid en zelfs hartaanvallen of nierfalen veroorzaken. "Houd het aan een wekelijkse portie, of heb een paar keer per week een paar noten", zegt Jessica Cording, R.D.

gevaarlijk gezond voedsel

Spinazie, bieten en snijbiet

We hoeven u niet te herinneren aan elk van dezegroenten zijn een nutritionele krachtpatser. Maar ze bevatten ook veel natuurlijke verbindingen, oxalaten genaamd. Oxalaten werken eigenlijk als prebiotica om de gezonde bacteriën in uw darm te voeden. Maar als u gevoelig bent voor nierstenen, maakt het eten van te veel hoog-oxalaat voedsel het alleen maar erger. "De nieren worden verondersteld deze stoffen te filteren, maar bij iemand die aanleg heeft voor nierstenen, hebben de nieren het moeilijk om dat te doen, wat kan leiden tot opbouw en de vorming van nierstenen", zegt Cording.

In dat geval kan het het beste zijn om voedsel te vermijdendie hoog zijn in oxalaten helemaal. Neem contact op met uw arts om erachter te komen wat het beste voor u is. Als je hoog-oxalaat voedsel moet verwijderen, kan een diëtist je helpen om alternatieven met een lagere oxalaat te vinden, zoals kool of bloemkool.

gevaarlijk gezond voedsel

Tonijn in blik

Het is goedkoop, handig en zit boordevol eiwittenen die uiterst belangrijke omega-3 vetzuren. Maar ingeblikte tonijn bevat wel wat kwik, wat schade kan toebrengen aan het zenuwstelsel en de hersenen van zich ontwikkelende foetussen en jonge kinderen. Grotere hoeveelheden kwik kunnen ook voor volwassenen giftig zijn (symptomen zijn gevoelloosheid of tintelingen, problemen met het gezichtsvermogen en geheugenproblemen). Maar experts weten niet precies hoeveel kwikrijke tonijn je moet eten om ziek te worden.

Witte albacore tonijn bevat meer kwik danlichte tonijn, en de hoeveelheid die je kunt eten hangt af van je gewicht. Bijvoorbeeld, een persoon van 110 pond zou zich moeten houden aan minder dan vier ons witte albacore tonijn of negen ons lichte tonijn per week. Maar een persoon van 165 pond kan vijf ons witte albacore tonijn of 14 ons lichte tonijn per week hebben, volgens berekeningen van Consumer Reports. (Ter info, een blikje tonijn is vijf ons.)

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of probeertbedenken, vasthouden aan de richtlijnen van de FDA: geniet van maximaal 12 ons lagere kwikzeevruchten per week, zoals garnalen, zalm, meerval of lichte tonijn. Voor hogere kwik albacore tonijn, beperk jezelf tot niet meer dan 6 gram per week. (En blijf weg van deze 12 vissen.)

gevaarlijk gezond voedsel

Rood vlees, oesters en witte bonen

Alle drie zijn topbronnen van ijzer, die een speeltessentiële rol bij het leveren van zuurstof aan je spieren. En hoewel te weinig ijzer je slap en moe kan maken, kan teveel krijgen leiden tot leverfalen.

Natuurlijk hebben veel mensen moeite om te krijgen genoeg van het mineraal in hun dieet. Dus ijzeroverbelasting is meestal zeldzaam, vooral als je enige bron van ijzer voedsel is, zegt Cording. Maar als u een ijzersupplement neemt? Het is misschien de moeite waard om met een diëtist te praten. "Het is belangrijk om te weten wat uw behoeften zijn en om greep te krijgen op het in balans brengen van voedselbronnen en voedingssupplementen", zegt Cording.

gevaarlijk gezond voedsel

bruine rijst

Natuurlijk, de complexe carburator staat synoniem voor gezondheideten. Maar rijst is ook goed in het absorberen van arsenicum dat van nature voorkomt in grond en water. En bruine rijst heeft de neiging meer van het zware metaal te absorberen dan zijn verfijnde tegenhangers.

Arseen is een bekend carcinogeen voor de mens, enmomenteel is er geen veiligheidsdrempel voor de hoeveelheid arseen in voedsel. Maar experts, waaronder die van de Environmental Working Group, zijn het erover eens dat je bruine rijst helemaal niet uit je dieet hoeft te halen. Probeer in plaats daarvan een aantal hele granen te eten. "Als je normaal elke dag bruine rijst zou hebben, probeer dan af te wisselen met zoiets als quinoa, farro of gierst", zegt Cording. Let op verpakte voedingsmiddelen die rijst of ingrediënten op basis van rijst bevatten, zoals bruine rijstsiroop (die vaak wordt gebruikt voor het zoeten van natuurlijke granen of mueslirepen). Het is beter om die af en toe te eten in plaats van elke dag.

Let op: